A gyermekpornográfia felderítésének nehézségei - Csilla, Somogyi (Magyar Rendészet, 2025)
Bevezetés: A gyermekpornográfia az internet elterjedésével egyre súlyosabb bűncselekménnyé vált, amely komoly kihívás elé állítja a bűnüldöző hatóságokat. Noha számos nemzetközi egyezmény és nemzeti jogszabály biztosítja a gyermekek védelmét mind a fizikai, mind a digitális térben, a gyermekpornográfia felderítése és üldözése továbbra is nehézségekbe ütközik. Különösen kevés kutatás foglalkozik a tartalomszolgáltatók szerepével és kötelezettségeivel ezen bűncselekmények felderítésében. Célkitűzések: A tanulmány célja az internetszolgáltatók gyermekpornográfiával kapcsolatos bejelentési kötelezettségeinek vizsgálata, valamint az erre vonatkozó nemzetközi, uniós és hazai jogszabályok elemzése. A kutatás továbbá értékeli a tartalomszűrő mechanizmusok és mesterségesintelligencia-alapú megoldások hatékonyságát. Módszertan: A vizsgálat során jogszabályelemzést és jog-összehasonlító módszert alkalmaztam, amely lehetővé tette az tartalomszolgáltatókra vonatkozó kötelezettségek és jogi környezetük átfogó értékelését. Emellett a gyermekpornográfia felderítésében alkalmazott technológiai eszközök és nemzetközi együttműködési modellek vizsgálata is a kutatás részét képezte. Eredmények: A kutatás rávilágít arra, hogy a nemzetközi jogi szabályozás továbbra is fragmentált, és az államok eltérő mértékben alkalmazzák a gyermekvédelmi előírásokat. Az tartalomszolgáltatók bejelentési kötelezettségei országonként változnak, ami akadályozza a hatékony fellépést. A mesterséges intelligencia és az automatizált tartalomszűrő rendszerek bár növelhetik a hatóságok eredményességét, számos etikai és jogi kérdést is felvetnek, például a téves észlelések problémáját. Konklúzió: A gyermekpornográfia elleni küzdelem hatékonyságának növelése érdekében elengedhetetlen a jogharmonizáció, az tartalomszolgáltatók szigorúbb bejelentési kötelezettsége, valamint a mesterséges intelligencia és más technológiai eszközök felelős alkalmazása. A nemzetközi együttműködés és a bűnüldöző szervek informatikai képzése kulcsfontosságú a bűncselekmények hatékonyabb felderítéséhez és megelőzéséhez.