A szexuális erőszakkal társult emberölések bemutatása - Erdélyi, Ákos (Magyar Rendészet, 2025)
Az emberölés cselekmények minden esetben kiemelt figyelmet érdemelnek a nyomozóhatóság részéről is. Különösen igaz ez azokra az esetekre, amelyeket valamilyen oknál fogva különös, olykor bizarr elemekkel követnek el. Annak ellenére, hogy a szexuális emberölés hazánkban alacsony prevalenciájú bűncselekmény, sajátos jellege miatt mindenképpen szükséges írni róla. Jelen tanulmány célja bemutatni a szexuális emberölések alapvető jellegét, epidemiológiai és kriminológiai aspektusait, szakirodalmi áttekintés segítségével. A szexuális emberölés cselekmény világszerte alacsony prevalenciájú bűncselekmény, ennek ellenére szép számmal találkozunk olyan nemzetközi empirikus kutatásokkal, amelyek kvalitatív módszertant alkalmazva igyekeznek minél részletesebben és minél komplexebb módon vizsgálni a jelenséget. A szexuális erőszakkal társult emberölések számos, főként konceptualitásbeli kérdést vetnek fel, amire ez idáig nem sikerült válaszokat találni. Ugyanakkor nem kérdés, hogy kiemelt társadalomra való veszélyessége, valamint az elkövetés speciális körülményei okán elengedhetetlen, hogy megismerjük a cselekményt és annak fontosabb aspektusait, amiből a rendészeti-rendvédelmi gyakorlat is nagyban profitálhat. Az azonosított eredmények többek között jól felhasználhatók az elkövetői profilalkotás során, valamint további speciális nyomozástámogató eljárások alkalmazásakor.