„MI mentor, coach, support…”: A ChatGPT és más nyelvi modellek a rendőri hivatás közvetlen támogatásában - Bezerédi, Imre (Magyar Rendészet, 2025)
A jogszerű és szakszerű rendőri fellépés erősíti a társadalmi stabilitást és a jogállamiságot. A kezdő rendőrök fejlődését a mentorálás mint egyre népszerűbb szakmai támogató módszer jelentősen elősegítheti. Ez kölcsönös előnyökkel jár a mentorok és a mentoráltak számára, ugyanakkor a programok sikeressége rugalmasságukon és a résztvevők egyéni igényeihez való alkalmazkodásukon múlik. A mesterséges intelligencia, mint például a ChatGPT új lehetőségeket kínál a szakmai tudás és mentorálás támogatásában. Mint nyelvi modell gyors és releváns válaszokat biztosíthat, kiegészítve a hagyományos mentorálást. Ugyanakkor a mesterséges intelligencia nem helyettesítheti az emberi mentorokat, különösen a rendészeti területen, ahol az emberi tapasztalat és érzelmi intelligencia alapvető. A mesterséges intelligencia alkalmazása több kihívást is felvet, azonban az ember-gép interakció új perspektívákat nyújthat a mentorálási gyakorlat fejlesztésében. E tanulmány célja a ChatGPT rendőrségi mentorálásban betöltött szerepének vizsgálata, kiemelve annak lehetőségeit és korlátait, valamint az emberi és MI-alapú mentorálás közötti szinergiákat.