A kiberbűnözés jelene és jövője - Csizner, Zoltán (Magyar Rendészet, 2025)
Az információtechnológia fejlődése hatással van a kiberbűnözés alakulására is. A mesterséges intelligencia elérhetősége, a földrajzi távolságok és határok megszűnése, a virtuális világ biztosította személytelenség vagy a megszerzett vagyonok kriptovalutákba menekítésének lehetősége mind-mind új távlatokat nyit a bűnelkövetők számára. A bűncselekmények egy része kizárólag az informatikai eszközökhöz és rendszerekhez kötődik, de nagyobb részük a valós térben is elkövethető deliktumok sajátos végrehajtási módja. A kibervilág fejlődése az elkövetési magatartások folyamatos megújulását eredményezi, amit a bűnüldözés és a kiberbiztonsági intézkedések, előírások a legtöbb esetben csak követni tudnak. A hatékony megelőzéshez nélkülözhetetlen a várható veszélyforrások és trendek feltárása, aminek egyik alapja az aktuális bűnügyi helyzet és a bűnözőket segítő körülmények megismerése. Ehhez nyújtanak segítséget azok az éves értékelések, amelyeket az FBI, a BKA és az Europol évek óta rendszeresen elkészít. A három értékelő jelentésben szereplő megállapítások, az újszerű jelenségek és a várható kihívások bemutatása irányt mutat a kiberbűncselekményekkel foglalkozó szakembereknek, és talán az átlagos internethasználók számára is hasznos információkkal szolgál az áldozattá válás elkerülése érdekében.