A diákok véleménye a bűnözéstől való félelemről és a bűnmegelőzésről: Magyar és amerikai egyetemi hallgatók attitűdjei - Barabás, Andrea Tünde (Magyar Rendészet, 2025)
A tanulmány célja, hogy bemutasson egy magyar és amerikai egyetemen lefolytatott, rendészeti és kriminológia alapszakos hallgatók bűnözéstől való félelemmel, bűnmegelőzéssel és bűnözéskontrollal kapcsolatos attitűdjeit vizsgáló kutatást. A kutatás Magyarországon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán, valamint az amerikai egyesült államokbeli California Lutheran University hallgatói körében zajlott 2018-ban, és a kérdéseket arra a feltételezésre alapozva vizsgálta, hogy a képzések jellegéből adódóan mindkét egyetemi kar hallgatói az átlag állampolgárhoz képest naprakész és alapos ismeretekkel rendelkeznek a bűnözés egyes kérdéseit illetően, ami befolyásolhatja a félelemmel kapcsolatos percepcióikat. Elemeztük azt is, vajon mutatkoznak-e különbségek a két egyetem hallgatóinak véleményeiben, mivel a tények és okok pontos ismerete segítheti a félelemből eredő téves döntések meghozatalát és rossz gyakorlatok működtetését a bűnözéskontroll területén. A tanulmány a kutatás napjainkban is aktuális eredményeiről számol be, amelyek irányul szolgálnak a rendészeti képzés és a választott módszerek fejlesztési koncepciójához, és megteremtik az alapokat egy reprezentatív kutatás lefolytatásához.