Művelhető-e tudományosan a rendészet? - Korinek, László (Magyar Rendészet, 2025)
Néha ellentmondásba keverednek azok a tudósok, akik a kriminológia vívmányait megkérdőjelezik, személyes pályafutásuk során mégis oktatási pozíciókat töltenek be, és kitüntetéseket fogadnak el az általuk elutasított tudományterületen. Valójában az álláspontoktól függetlenül fennáll a bűnözés problémáinak a kutatására irányuló igény, a tagadás nem elfogadható hozzáállás. Magától értetődik, hogy az ember időnként megkérdőjelezi a saját eredményeit is, de a kérdések nem megkerülhetők. A tanulmány tárgyalja a közigazgatás kereteibe illeszkedő rendészet kutatásának előrehaladását, elsősorban a német és a magyar tudományban. Kétségtelen tény, hogy nem könnyű a rendészet világának a megközelítése, mert a titkosság a biztonsági szervek szubkultúrájának a része. A szerző mégis annak a véleményének ad hangot, hogy a rendészetet mind a kutatások és az oktatás, mind a gyakorlat szintjén lehet tudományosan művelni.