A Magyarországra irányuló illegális migráció trendjei 2008–2023 között - Szép, Ferenc (Magyar Rendészet, 2024)
Rendőrtisztként megkezdett tudományos munkásságom egyik fontos eredményét kívánom bemutatni. A tanulmány azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy miképpen jelentek meg és milyen módon alakultak az illegális migráció trendjei Magyarországon 2008 és 2023 között, összevetve ugyanezen időszakban a szlovén, osztrák és szlovák elfogások abszolút esetszámaival. A tiltott határátlépés (THS) rögzítésének módjában 2016-tóljelentős változások következtek be, új hatósági intézkedéseket alakítottak ki, a kutatásom lényege az erre való koncentráció volt. A kutatási feladatok eredményes végrehajtása érdekében szükségessé vált a hazai és külföldi illegális migrációs adatbázisokból a vizsgált időszakra vonatkozó statisztikai adatok lekérdezése. Kellő részletességgel végezhettem az elemzést és értékelést, amelyek alapján megfogalmazhattam következtetéseimet. Mivel egy személy többször is megkísérelhet illegálisan belépni az államhatár több pontján, a tiltott határátlépést elkövető személyek valódi száma nem egyenlő az intézkedés alá vont személyek számával. A tiltott határátlépéssel kapcsolatos adatok korrigálására új számítási módot hoztam létre, amely megmutatja – a valósághoz közelebb állón – az intézkedés alá vont személyek számát, valamint az „új” tiltotthatárátlépés-számítást „ismertté vált jogszerűtlen határátlépésként” határoztam meg. A valósághűbb adatokat ábrákon hasonlítottam össze az eltérések kimutatása érdekében. Az általam létrehozott „megoldási képlet” a vizsgált időszakon túl 2024-benis helytálló, hiszen az adatok még jelenleg sem pontosak.