Az izlandi Barnahus-modell és annak hazai gyakorlata - Fantoly, Zsanett (Magyar Rendészet, 2023)
A tanulmány a gyermekbarát igazságszolgáltatás egyik új eszközét, a Barnahus-modell néven elhíresült izlandi kihallgatási módszert mutatja be. A sértett másodlagos viktimizációjának elkerülését célzó kihallgatási technika izlandi eredetű, de annak egyes elemei az új büntetőeljárási törvényben (2017. évi XC. törvény) is megjelennek. A tanulmány azt vizsgálja, milyen módon adaptálható az izlandi modell a hazai büntetőeljárás rendszerébe, illetve az egyes jogintézmények adaptációja a gyakorlatban milyen problémák felvetésével járhat. Feláldozható-e a valósághű tényállás megállapítására vonatkozó igény az abuzált gyermek további lelki sérelmének elkerülése érdekében, illetve általánosságban: a büntető igazságszolgáltatás érdeke miképpen egyeztethető össze a sértett személyes érdekeivel.