A konspiráció szempontjainak megjelenése az állambiztonság kapcsolati forrásból származó információgyűjtésének területein - Dobák, Imre; Mezei, József; Regényi, Kund (Magyar Rendészet, 2020)
A tanulmány a hazai állambiztonsági főcsoportfőnökségi rendszer működésének időszakára visszatekintve, a humán kapcsolati forrásból származó információgyűjtés területét érintően a konspiráció gondolatkörét és annak szabályzatokban történő megjelenését vizsgálja. Az állambiztonsági szervek titkos működésének részletesebb megismerése 1990 után vált lehetővé, többek között a tevékenységet szabályozó normák nyilvánossá válásával. A rendszerre jellemző „konspiráció” követelménye az írott szabályozókon keresztül az évtizedek alatt beépült a mindennapi munkavégzésbe.