A megfigyelés és megfigyeltség szubjektív aspektusai - Héder, Klára (Magyar Rendészet, 2021)
A „megfigyelés társadalmában” (surveillace society) a szisztematikus, strukturált adatgyűjtés lehetőségének bővülése megváltoztathatja az érintetti hozzáállást és a megfigyelés szubjektív megélését is. A tanulmány a megfigyelői és megfigyelti oldal a megfigyeléssel kapcsolatos szubjektív aspektusaival, illetve a két szerep közti oszcilláció okozta percepcióváltás előzményeivel, érzelmi kérdéseivel és hatásaival foglalkozik.