Nagyvárosok forgalomtechnikai eszközeinek szerepe a terrorizmus elleni küzdelemben - Gál, Erika (Magyar Rendészet, 2021)
A tanulmány elsődlegesen a nagyvárosi közúti közlekedés és forgalomtechnikai eszközei, valamint a közúti járművel elkövetett terrorcselekmények közötti összefüggéseket, kapcsolatokat teszi vizsgálat tárgyává. Az alapvető fogalmi meghatározások mellett két dimenzióban veszi górcső alá a forgalomtechnika terrorizmus elleni védekezésben is funkcionalitással bíró eszközeit: egyrészt a kiemelten és állandó jelleggel védett objektumok, másrészt pedig a nagyvárosokban ideiglenesen védett helyszínek szemszögéből. Annak érdekében, hogy egy-egy cselekmény elkövetéséhez használt járművek jelleg szerinti kategorizálását is elvégezhessük, az elmúlt évek járműtípusra és a terrorcselekmény halálos áldozataira vonatkozó európai statisztikai adatokat is feldolgozzuk. A vizsgálat lefolytatását követően a tanulmány kísérletet tesz a forgalomtechnika eszközeinek – rendészeti és építészeti szempontokat is figyelembe vevő – szakszerű elhelyezésére, vonatkozó javaslatok megfogalmazására.