Ügyfélelőnyök az Uniós Vámkódexben - Szendi, Antal (Magyar Rendészet, 2020)
E tanulmány célja, hogy az olvasó megismerje azokat a gazdálkodókat érintő előnyöket, amelyek megtalálhatók az Uniós Vámkódexben. Mint az általában ismert, a vám olyan adójellegű fizetési kötelezettség, amelyet akkor kell fizetni, amikor egy áru egy másik országból bekerül az unió területére. A vámjogszabály azonban nem minden esetben ír elő konkrét fizetési kötelezettséget. Ténylegesen közterhet fizetni csak akkor kell, ha az áru azzal a céllal érkezik be, hogy az végleg bekerül az EU belső piacára. Az esetek jelentős részében azonban árubehozatal nem végleges szándékkal történik, hanem megmunkálás, feldolgozás céljából, így – véglegesség hiányában – fizetési kötelezettség sem keletkezik. A tanulmány azokat az eseteket mutatja be, amelyek kifejezetten kedvezőek a gazdasági szereplők számára.