IBM vagy nem IBM? Avagy gondolatok egy prédikátor nyomán - Ritecz, György (Magyar Rendészet, 2014)
A már több mint egy évtizedes IBM-et (Integrated Border Managementet), annak elveit, részeit és a definíció hiányát megvizsgálva megállapítható, hogy a tartalom és az elnevezés összhangjának hiánya okozza a kifejezés alkalmazásának, de még inkább a gyakorlati felhasználásnak a tartalmi korlátait. Ebből kifolyólag szükséges egy új kifejezés meghonosítása, ez lehetne a SAS – Schengen Aquis System.