A térszervező erők kulturális meghatározottsága - Bánlaky, Pál (Magyar Rendészet, 2014)
Minden közösség létrehozza, kialakítja a saját terét, ahol él, ahol életének eseményei történnek. Ez a közösségi tér teszi lehetővé a szükségletek kielégítését, az egyén és a közösség együttélését. Ennek megfelelően a tér megszervezése az adott közösség kultúrája által meghatározott. A cigány közösség térhasználatának sajátosságait megismerve közelebb juthatunk a régóta vágyott társadalmi béke megvalósulásához.