A vámunió irányításának reformja: az Európai Unió egyik legégetőbb kérdése - Bakai, Kristóf Péter (Magyar Rendészet, 2014)
Cikkemben a vámunió irányításának 2012-ben megkezdett — és jelenleg is zajló — reformjáról adok rövid áttekintést, bemutatva az elért eredményeket, felvillantva a jövő kérdéseit. A vámunió 1968-as létrejöttétől kezdve szervesen fejlődött, és így a rendszer irányítása folyamatos beavatkozást és fejlesztést igényelt, s igényel ma is. A lisszaboni szerződés hatálybalépését követően az Európai Bizottság szerepe felértékelődött a vámunió területén is. A vámunió irányítási reformjának jelenleg folyó szakasza a bizottság és a tagállamok viszonyának újragondolását és a tagállamok szerepének erősítését célozza, ennek elsődleges fórumává pedig a Vámpolitikai Csoport üléseit teszi.