Az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetéskiszabási gyakorlata - Balla, Lajos (Magyar Rendészet, 2014)
A tanulmány célja kettős: egyrészt megkísérli bemutatni az életfogytig tartó szabadságvesztés büntető anyagi jogi szabályozásának történetét a Csemegi-kódextől napjainkig, másrészt elemzi a Debreceni Ítélőtábla határozatait az életfogytig tartó szabadságvesztés alkalmazása szempontjából. Dolgozatomban a Debreceni Ítélőtábla 32 — összesen 39 terheltet érintő — ügyének vizsgálata olvasható. A terheltek közül hét esetben került sor jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés alkalmazására. Az ügyvizsgálatokkal kapcsolatos megállapításokat az 1—14. mellékletben feltüntetett táblázatok tartalmazzák. Az összegző megállapítás szerint az ügyvizsgálatokból is kitűnik, hogy a 2012. évi C. törvényben is szereplő szabályozás minden vonatkozásban alkalmas a büntetési célok érvényre juttatására.