Mentálisan beteg fogvatartottak kezelése az Amerikai Egyesült Államokban, valamint néhány gondolat a magyarországi helyzetről - Rottler, Violetta (Magyar Rendészet, 2015)
Az Amerikai Egyesült Államokban a súlyos mentális betegségekkel küzdő fogvatartottak száma a büntetés-végrehajtási intézetekben tízszerese az állami pszichiátriai intézetekben kezeltek számának. Ezen elítélteket korábban állami pszichiátriai kórházakban kezelték, azonban az 1960-as évektől megfigyelhető deinstitucionalizáció során ezek jelentős részét bezárták, és ez a folyamat a mai napig tart. A mentálisan beteg fogvatartottakat ugyanúgy megilleti az orvosi kezeléshez való jog, mint a szomatikus betegségekkel küzdő társaikat. A Harper-doktrína kiemelkedő jelentőségű a mentálisan betegek kezelése kapcsán. Hazánkban is megfigyelhetők a kórházbezárások negatív következményei.