A romákról és a „cigánybűnözés”-ről mint szakkifejezésről - Bócz, Endre (Magyar Rendészet, 2015)
A romák eredete a történelem egyik rejtélye. E nép a kollektív emlékezetében sem eredetmondát, sem olyan történeteket nem őriz, amelyekből rekonstruálható lenne, hogy honnan, merre és miért vándoroltak Európába. Az összehasonlító nyelvészeti kutatások arra mutatnak, hogy a romani nyelv az időszámításunk előtti első évezredben az Elő-Indiai-félsziget északnyugati területein alakult ki, s az a népcsoport, amelyik beszélte, az időszámításunk szerinti 6—7. században Perzsiában és Örményországban élt, majd a 11. században már a Bizánci Birodalom balkáni területein tartózkodott. Dokumentumok igazolják, hogy Magyarországra a 15. században érkezett ez a nép, melynek egy része itt is maradt, míg más csoportjai bebarangolták Nyugat- és Észak-Európát, ahonnan azonban néhány évtized múltán kiűzték őket. Jelen tanulmány áttekintést ad a romák magyarországi történetéről, a roma—magyar együttélésről, és foglalkozik az úgynevezett „cigánybűnözés” kérdésével is.