Szolgálati kutyák a rendvédelemben. A múlt, a jelen és a jövő lehetőségei - Horváth, Orsolya (Magyar Rendészet, 2015)
Tanulmányomban összefoglalom a kutya és az ember kapcsolatának fejlődését a háziasítástól a szolgálati kutyákig, bemutatom a kutyák rendészeti alkalmazásának történetét, funkcióit. Kitérek a kutyák szaglásának ismertetésére, majd a kriminalisztikai célú szagazonosítás jelenlegi helyzetének felvázolását követően összefoglalom ezen terület jövőbeni lehetőségeit. Célom egy olyan természettudományos és kriminalisztikai ismeretanyag közzététele, amely hozzájárulhat a szolgálati kutyák alkalmazhatóságának mélyebb megismeréséhez, valamint bemutatja az emberi szag — mint biológiai anyagmaradvány — kriminalisztikai azonosításban betöltött mai és lehetséges jövőbeni szerepét.