A személyi szabadság büntető eljárásjogi korlátai az emberi jogok európai egyezményének 5. cikkében - Kupecki, Nóra (Magyar Rendészet, 2015)
A tanulmány az emberi jogok európai egyezményének 5. cikkében szereplő rendelkezéseket és a strasbourgi bíróság vonatkozó eseti döntéseit mutatja be, amelyek a személyi szabadság korlátozására vonatkozóan állítanak fel minimumkövetelményeket a részes államok számára. Az egyezmény e cikke nagy jelentőséggel bír, hiszen a személyi szabadság elvonása a legintenzívebb beavatkozást jelenti az ember alapvető jogaiba a büntetőeljárás során, így különösen fontos a megfelelő jogvédelem biztosítása minden államban.