A határportyázó századoktól a határrendészeti kirendeltségekig - Varga, János (Magyar Rendészet, 2015)
A tanulmány a II. világháború utáni határőrség megalakulásának 70. évfordulója alkalmából áttekinti az időszak határőrizetének egészét. Vizsgálja a történeti korszakváltás körülményeit, s azokat a határőrszervezeteket, amelyek párhuzamosan működtek honvédelmi és belügyi alárendeltségben, majd az Államvédelmi Hatóság kötelékében, a Belügyminisztérium közvetlen alárendeltségében és — határrendészeti szolgálati ágként — a rendőrség kötelékében. Feltárja a határőrizeti szervezetek elé kitűzött célok, a feladataik, a szervezeti felépítésük és a tevékenységük közötti összefüggéseket.