A halálbüntetés története Magyarországon - Kisnémet, Judit (Magyar Rendészet, 2015)
A 20. század második felében már csak kivételes esetekben került sor kivégzésre. Alig kétszáz évvel korábban azonban 180 cselekmény elkövetését rendelték halállal büntetni, olykor a legkegyetlenebb, mai szemmel nézve szinte elképzelhetetlen módon, az elrettentés céljával. Mind a kivégzési, mind pedig az azt megelőző kínzási módszerek az adott korszak büntetőpolitikai döntései szerint változtak. Az 1988 júliusában utolsóként végrehajtott halálbüntetés egy korszakot zárt le, azonban számos kérdést hagyott nyitva, amelyek még napjainkban is jogi, etikai, teológiai és társadalmi vitára adnak okot.