A 12. életév a fejlődéslélektan tükrében - Sipos, Szandra (Magyar Rendészet, 2015)
Az új büntető törvénykönyvben meghatározottak alapján változás történt a büntetőjogi felelősségre vonás alsó korhatárát illetően. A szigorítás már a módosítás tervezési szakaszában is vihart kavart, mind a szakmai, mind a tudományos élet berkein belül. Jelen cikk nem kíván állást foglalni a korhatár leszállítását övező vitákban, inkább arra a kérdésre igyekszik választ adni, hogy mi várható el egy 12 éves gyerektől. Leíró jelleggel, pszichológiai szempontból összefoglalja mindazon fejlődéslélektani megállapításokat, amelyek szükségesnek nevezhetők a törvényi módosítással kapcsolatos álláspont kialakításához. Áttekinti a korai serdülőkor sajátosságait kognitív és személyiségpszichológiai szempontból, bemutatja a társas kapcsolatok alakulását, valamint szemügyre veszi az erkölcsi tudat és a viselkedés kialakulásáról alkotott elméleteket.