Kényszervallatások az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt - Bakonyi, Mária (Magyar Rendészet, 2016)
A kényszervallatás a magyar büntetőjogi szabályozás szerint is büntetendő és a nemzetközi egyezményekben meghatározott kínzás, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába is ütközik. A kényszervallatás bizonyításának nehézségeit követően a kínzás tilalmának megsértése miatt indult ügyek esetében az Emberi Jogok Európai Bírósága gyakorlatának általános elveit, valamint két konkrét ügyet ismertetek. A kényszervallatás okainak keresése során megpróbálok választ adni arra a kérdésre, hogy miért is kerül sor a mai napig e jogilag tiltott módszer használatára.