„Megkockáztatván a törvény áthágását”: A szervezett bűnözés fogalomtörténeti vázlata I. - Bezsenyi, Tamás (Magyar Rendészet, 2016)
A fogalomtörténet — mint a történettudományon belüli aldiszciplína — lehetőséget biztosít arra, hogy a szervezett bűnözés történetét — mint társadalmi struktúrák által meghatározott folyamatot — sajátos, diszkurzív közegben értelmezze. Jelen tanulmányban nem a szervezett bűnözés empirikus vizsgálatát tűztem ki célul, hanem azt, hogy az elmúlt száz évben miként konstruálódott meg a különböző szövegvilágokban a szervezett bűnözés jelensége, hogyan jött létre és milyen metamorfózisokon keresztül, miként vált a modern nemzetállam egyik legfontosabb fenyegető veszélyévé.