Embercsempészés a tömeges méretű migráció során - Varga, János (Magyar Rendészet, 2016)
A tömeges méretű migráció során az embercsempészek aktivitása is nőtt. A megtörtént embercsempészési ügyek vizsgálata azt mutatja, hogy az elkövetés térben kiterjedt, s nemcsak a schengeni külső határokon át, de a mélységi területeken és a belső határokon is megvalósul. A tanulmány a szolgálati tapasztalatok és a statisztikai adatok alapján azt vizsgálja, hogy a rendkívül gyorsan kibontakozó biztonsági kihívás kezelésére hozott komplex intézkedések hogyan hatottak az embercsempészet intenzitására és módszereire.