Afrikai menekültek az Európai Unióban és Magyarországon - Farkas, Marcell (Magyar Rendészet, 2017)
Az Európai Unió jelenkori migrációs trendjeiben meghatározó szerep jut a napjainkban is zajló menekültügyi krízisnek. A térséget az utóbbi két évben elérő több mint 2,4 millió menedékkérő legtöbbje valóban Ázsiából érkezett, azonban a korábban is jelentős, az afrikai országok felől érkező migrációs nyomás is nagymértékben növekedett, így ennek vizsgálatát sem szabad háttérbe szorítani. Ezzel összefüggésben a kutatás első részét közlő jelen tanulmánynak célja, hogy az afrikai kontinens migrációs trendjeinek rövid bemutatása után felvázolja és elemezze a korábbi évek európai uniós és hazai menekültügyi statisztikáit. Ezt követően pedig rövid áttekintést adjon a főbb afrikai küldő országok (Szomália, Nigéria és Eritrea) társadalmi-politikai viszonyairól, különös tekintettel a menekültek migrációjára.