Menedékjog és a büntetőjog lehetséges kapcsolatai Magyarországon - Hautzinger, Zoltán (Magyar Rendészet, 2017)
Az Európa területére irányuló jogellenes bevándorlás tekintetében mind a szakpolitikai vitákban, mind a tudományos gondolkodásban előtérbe helyezte azt a nézetet, hogy az irreguláris vándorlással szembeni hatósági jogalkalmazói tevékenységet büntetőjogi eszközökkel támogatnák meg. A büntetőjog szabályozásának sajátos korlátját jelenthetik ugyanakkor a menedékjogi szabályok. Ez egyfelől azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a menedékjogon belül is biztosítani kell tudni a büntetőjogi felelősség megállapításának lehetőségét, másfelől a büntetőjogi szabályok megalkotása során is tekintettel kell lenni a menedékjog hozzáférése érdekében megvalósított tényállásszerű cselekményekre alkalmazható büntethetőségi akadályok kidolgozására.