A schengeni elvek szerinti határforgalom-ellenőrzés tartalmi elemei Magyarországon 2016-ban - Balla, József (Magyar Rendészet, 2017)
Az irreguláris migráció megelőzésére/kezelésére nem elegendő csak a határőrizetre ható intézkedések foganatosítása, mivel az integrált határigazgatás, több, egymásra épülő, egymást nem nélkülöző rendszerelemből épül fel, amelynek ez csak az egyik eleme. A határforgalom-ellenőrzésének előírás szerinti tartalommal bíró végrehajtása legalább olyan hozzáadott értéket képvisel a migráció kezelésében, mint a határőrizet. Kiemelt jelentőséggel bír a megbízható személyazonosítás és a járművek – kockázati szempontból leginkább a tehergépkocsik a teherszállító vonatok – rejtekhelyeinek ellenőrzése.