Dogmatikai alapvetések a fegyverek egyenlőségének elvéről - Gácsi, Anett Erzsébet (Magyar Rendészet, 2017)
A tisztességes eljáráshoz való jognak általánosan elismert lényegi eleme a fegyverek egyenlőségének elve. A jogelmélet és a joggyakorlat által kimunkált elv a büntetőeljárásban azt biztosítja, hogy a vádnak és a védelemnek egyenlő esélye és alkalma legyen arra, hogy a tény- és jogkérdésekben véleményt formálhasson és állást foglalhasson. A fegyverek egyenlősége elv azonban nem minden esetben jelenti a vád és a védelem jogosítványainak teljes azonosságát, de mindenképpen megköveteli, hogy a védelem a váddal összevethető súlyú jogosítványokkal rendelkezzen.