A börtönmisszió helye, szerepe a büntetés-végrehajtásban - Tihanyi, Miklós (Magyar Rendészet, 2017)
A szerző a Börtönlelkészi Szolgálat és ezen keresztül lényegében az egész börtönmissziós szolgálatnak a büntetés-végrehajtásban betöltött szerepét vizsgálja. Főbb megállapításai szerint az egyházak szerepe túlmutat a vallásgyakorlás biztosításán. Ellenben nagyon hangsúlyos a reintegrációban vállalt szerepük. E tekintetben a börtönmisszió nem kizárólag vallási, hanem kultúrmisszió is. A kultúrmisszió kifejezés arra utal, hogy a szolgálatnak nem csupán a vallási tanításokat kell továbbadnia, nem szorítkozhat a vallási rítusok gyakorlására, hanem mindezzel együtt az önző és kizsákmányoló börtöntörvények helyébe egy olyan értékrendet kell állítania, amely magában foglalja a „Ne ölj!”, „Ne lopj!”, „Ne paráználkodj!”, „Szeresd felebarátodat mint önmagadat!” parancsolatokat, a békés és rendezett társadalmi viszonyok közötti együttélést, és ezen keresztül csökkenti a visszaesés kockázatát.