„Maguknál így soha nem lesz Amerika!” A bűnözés és a rendőrség ábrázolása a Kádár-korszak játékfilmjeiben - Bezsenyi, Tamás; Lénárt, András (Magyar Rendészet, 2017)
A korszak magyar tévéfilmjei olyan világot ábrázoltak, ahol az utcai rablás vagy tolvajlás teljesen kizárt, ám ha mégis megtörténik, annak a nagypolitikát is érintő, nemzetközi összeesküvés van a hátterében. A Kádár-korszak filmjeiben a bűn, a bűnözés megfogalmazása szinte definíciószerűen politikai, vagy a cselekmény során azzá avanzsált tetté válik. A bűnözés mint a társadalom diszfunkcionalitása hipotézisünk szerint célzatos politikai vagy gazdasági értelmet nyer a filmekben. Az ideológiai ellenségképzés tetten érhető a tévéfilmek szereplőiben, mivel az egykori bujkáló fasiszta, imperialista ügynök vagy a kétes disszidens hangsúlyozottan szerepet kap.