A menekülő exgyermekkatonák integrációhoz való joga - Nagy-Nádasdi, Anita Rozália (Magyar Rendészet, 2017)
A cikk A gyermekek fegyveres konfliktusba történő bevonásáról szóló, a Gyermek jogairól szóló egyezményhez fűzött Fakultatív Jegyzőkönyvben szereplő integrációhoz való jogot és annak feltételit értelmezi és vizsgálja, valamint azt, hogy az függ-e a hatóság vagy állami szerv döntésétől. Mivel a fegyveres konfliktus gyakran életveszélyes helyzetbe sodorja a gyermekeket, a legtöbb gyermek jogosult a nemzetközi védelemre, de még abban az esetben is, ha nem jogosultak védelemre, joguk van integrációra a Gyermek jogairól szóló Egyezmény részes államában, függetlenül attól, hogy gyermekkatona volt-e vagy sem.