A sértett szerepének változása az új büntetőeljárási törvényben - Kiss, Anna (Magyar Rendészet, 2017)
A büntetőjog fejlődése folyamán a sértett elveszítette korábbi szerepét, és az igazságszolgáltatás perifériájára szorult. Ma már egyre többen hangoztatják, hogy ez nem fair a sértettel szemben. Az európai dokumentumok is felhívják a jogalkotás figyelmét arra, hogy a sértett rossz helyzetén változtatni kell. Az elmúlt évben Magyarország Kormánya elfogadta az igazságügyi miniszter javaslatát a büntetőeljárás reformjával kapcsolatban. Az új Be.-t 2017 júniusában fogadta el a parlament azzal, hogy 2018-ban lép majd hatályba. A tanulmány azokat a jogszabályi változásokat elemzi, amelyek a sértett helyzetét erősítik a jövő büntetőeljárásában, és utal arra is, hogy maradtak még adósságaink a változtatásokat illetően.