Új módszer és új ábrázolás (A királyi biztosság a dualizmus korában) - Lénárt, Máté Gábor (Magyar Rendészet, 2018)
Ráday Gedeon, királyi biztosi tevékenységével (1869–1872) felszámolta a betyárvilágot és helyreállította a közbiztonságot. A fenyegetést fosztogató, rabló, gyilkoló betyárok jelentették. Az általában 4-8 fős csapatoknak a valóságban kevés közük volt a népi romantikához. Ráday nemcsak egyes embereket fogott el, hanem felszámolta kapcsolatrendszerüket is, egészen a felsőbb osztályokig. A korban újnak számító és jellegzetes pszichológiai módszereket használt amelyekkel hamar kimagasló eredményt ért el. Munkásságának a szépirodalom és a filmművészet is emléket állított.