Kábítószer-élvezet és -függőség Magyarországon a 19. század végétől a második világháború kirobbanásáig - Erdős, Ákos (Magyar Rendészet, 2018)
Magyarországon, a büntetőjogi értelemben vett tiltott pszichoaktív anyagok, azaz a kábítószerek fogyasztását mint társadalmi jelenséget sokan az 1990-es évek rendszerváltozásának időszakához kötik, amikor a szabad mozgás, az országhatárok megnyitása lehetővé tette, hogy az országban különféle pszichoaktív anyagok jussanak be. A legtöbbek számára talán idegenként hat a 19–20. század fordulójának környékén élő, magyar droghasználó állampolgárok képe. Jelen tanulmány célja, hogy betekintést nyújtson a hazai kábítószer-használat azon – talán kevésbé közismert – időszakára, amely a 19. század második felétől a második világháború kirobbanásáig tartott.