MI-lyen a jövő közszolgálata? Fejlesztési irányok, jövőkép - Kamrás, István (Filológia.hu, 2024)
A mesterséges intelligencia (MI) gyors fejlődése jelentős mértékben átalakítja a közigazgatást, javítva a hatékonyságot és a közszolgáltatások minőségét, ugyanakkor komoly adatvédelmi és etikai kihívások elé állítja a közszolgálatot. A Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája 2020-as bevezetése a közigazgatás modernizációját célozza meg, hangsúlyozva az adatvezérelt döntéshozatal és az MI-alapú rendszerek fontosságát. Az MI integrálása azonban megköveteli a közszolgálati tisztviselők megfelelő felkészültségét és tudatosságát. Vajon milyen lesz a jövő közszolgálata? Mesterséges vagy még emberibb?