Közösségi oldalak a baleset-megelőzésért: A gépjárművezetés közbeni mobiltelefon-használat megjelenítése az uniós tagállamok rendészeti egységeinek közösségimédia-felületein - Uricska, Erna (Filológia.hu, 2024)
A gépjárművezetés közbeni mobiltelefon-használat által okozott közúti balesetek száma meredeken emelkedett az elmúlt tíz évben világszerte. Az információs társadalomban a közösségi média megjelenésével a verbális és vizuális kommunikáció egyre nagyobb szerepet játszik. A rendészeti szervek saját profilokat működtetnek, így felvetődhet a kérdés, hogy a 21. századi digitális rendészeti kommunikációban alkalmaznak-e társadalmi célú tartalmakat a figyelemelterelt vezetés visszaszorítására. A kutatás során az Európai Unió tagállamainak az országos szintű rendészeti egységei által működtetett Facebook- és Instagram-profilok bejegyzéseiből kétszer egyhónapos időtartamban mintát vettem. A tartalomelemzés módszerével azt vizsgáltam, hogy a gépjárművezetés közbeni mobiltelefon-használat témaköre megjelenik-e, és ha igen, milyen gyakran a megosztott tartalmakban. A kutatási eredmények alapján kijelenthető, hogy az offline kampányokkal és kezdeményezésekkel nincs összhangban a kutatott témával kapcsolatos tartalommegosztás a vizsgálat alá vont közösségimédia-felületeken. A társadalmi probléma nem jelent meg kiemelt szinten, holott a baleset-megelőzésre a lehetőség rendelkezésre áll ezen oldalak megfelelő tartalommenedzsmentje által, beleértve azok megfelelő tartalommegosztási gyakorlatát.